joi, 29 martie 2012

Piept de rata marinat cu mango chutney si orez salbatic

Cina noastra se configura deja foarte reusita dupa debutul promitator cu un aperitiv cu gust condimentat si placut ca si crevetii cu usturoi si crackers de parmezan. Pentru felul principal, am ales o reteta pe care eu o consider eleganta, ca sa nu faca nota discordanta cu celelalte feluri, alcatuirea inspirata a meniului fiind unul dintre criteriile de departajare in concursul KitchenAid de Martisor de pe blogul doamnei Laura Laurentiu la care vreau sa ma inscriu cu cina noastra. Chiar imi doresc sa ma prezint bine, asa novice in ale bloggingului cum sunt eu, si asta chiar de KitchenAid-ul va ramane doar un vis frumos, castigarea acestui concurs mi se pare... wow! Adevarul e ca nu prea indraznesc sa sper, sau nu indraznesc sa recunosc :P. Oricum, asta noapte l-am visat, rosu si stralucitor, inghesuit la mine in bucatarie, i-am auzit sunetul, pentru ca invartea el ceva in bolul lui, dar n-as putea sa stiu ce anume... precis ceva bun! :)) Bun, visul asta a fost asa de frumos, incat sunt dispusa sa ma multumesc chiar si numai cu el. :)  Si sa trec la felul principal: Piept de rata marinat cu mango chutney si orez salbatic.


Impresia mea este superlativa pentru acest fel de mancare, pieptul de rata gatit medium rare, fragezit de grasimea proprie si condimentat subtil de marinada alaturi de mango chutney aromat, dulce-acrisor-sarat-spicy si cu un aport de carbohidrati benefici din orezul salbatic (nu se poate fara carbohidrati, ca suntem romani si noi :P). Nu doar mie mi-a placut foarte mult, ci si prietenului meu. Sper sa placa si inaltului juriu!

Dar... enough bla-blah, urmeaza reteta:


pt. 2 persoane
  • 2 piepti de rata sau unul singur daca e mare, eu am folosit 1 bucata piept, ceva peste 400 de grame
  • sare, piper
marinada:
  • 1 catel de usturoi
  • 2-3 cm. de ginger proaspat
  • 150 de ml. de vin alb sec
  • 2 linguri de ulei de samburi de struguri
  • 1 lingurita de cimbru proaspat fin tocat
  • 1 lingurita de rozmarin fin tocat
  • 1 lingurita de sos iute
  • 1 lingura cu varf de marmelada de portocale, eu nu am avut, am pus gem de piersici
mango chutney:
  • 2 mango, nu e nevoie sa fie foarte moi
  • 1 ceapa mica rosie
  • zeama de la 2 portocale
  • 1 lingura de otet alb
  • 1 lingurita de sos iute
  • 2 linguri de zahar brun
  • 1 lingurita de sare
  • 2 linguri de frunze de coriandru proaspete, tocate

garnitura si decor:
  • 1 mango
  • 130 de grame de orez alb-negru
  • cateva fire de coriandru proaspete
Am spus deja (sau nu?), am folosit un singur piept, dar de dimensiuni generoase:


Cu o seara inainte, m-am apucat de marinada. Am zdrobit si tocat fin usturoiul, gingerul si ierburile. Le-am pus intr-un castron si am adaugat vinul, apoi uleiul de samburi de struguri, sosul iute si gemul de piersici. Am omogenizat bine si... gata marinada!


Am scos pieptul de rata din ambalaj, m-am mirat de cat e de frumos si l-am verificat bine. Bine am facut, ca i-am gasit cateva pene :P. Am asezat pieptul de rata intr-o cutie de plastic prevazuta cu capac si l-am acoperit cu marinada. Am pus capacul si l-am lasat peste noapte in frigider.


Sunt intr-o mica dilema dar nu legat de reteta in care am toate increderea, ci de redactare, am cam multe poze iar regulamentul cere minimum 3, maximum 5 poze ale etapelor de preparare, sper sa nu gresesc.

Inainte sa pornesc focul, am curatat cei trei mango, doi i-am taiat cuburi de aproximativ 2 cm. si pe unul l-am feliat. Am curatat ceapa si am tocat-o, portocalele le-am stors.

Pentru ca marinada a continut o substanta dulce (gemul de piersici), inainte sa-l gatesc pe frumosul piept de rata l-am scurs de marinada bine, bine de tot si suprafata i-am sters-o cu un servet absorbant pana s-a zvantat, ca sa nu se caramelizeze prea rapid pielea. Oricum, trebuie supravegheat atent in timpul gatirii.

Foc la cuptor: 190 de grade. Tavita pentru cuptor pregatita la indemana, atat cat sa incapa pieptii de rata dar sa nu ramana mult loc gol, pentru ca grasimea s-ar arde.

Apa la fiert: jumatate de litru, intr-o craticioara cu capac, la clocot am adaugat 1 lingurita de sare si orezul pana a fiert, apoi am oprit focul si l-am acoperit cu capacul.

Dupa ce am zvantat bine, bine pieptul de rata, l-am taiat in doua bucati, fiecare bucata cantarind un pic peste posibilitatile noastre :P. Am crestat pielea in romburi si am condimentat bine ambele bucati cu sare si piper. Am incins pe foc o tigaie fara niciun pic de grasime. Am pus la fript in tigaie cele doua jumatati de piept de rata cu pielea in jos, pana cand s-au rumenit frumos apoi le-am intors pe partea celalata. Cam 3 minute pe fiecare parte.

Imediat am transferat pieptii de rata in tavita pregatita, i-am invelit bine cu folie de aluminiu si am bagat tavita in cuptor pentru inca 15 minute. 

Intre timp, in grasimea de rata din tigaie am prajit ~ 1minut (ca pe cartofii pai) 4 felii de mango ce au urmat sa serveasca drept decor, le-am scos pe o farfurioara si  le-am lasat deoparte.

Am scurs grasimea de rata (nu, asa ceva nu se arunca, am adunat-o intr-un borcanel) si fara sa spal tigaia, am pus-o din nou pe foc si am adaugat ceapa tocata.


Dupa ce a inceput sa se inmoaie ceapa am pus in tigaie cuburile de mango, zeama de portocale, sarea, sosul iute, otetul si zaharul brun.


In 5 minute mango chutney s-a ingrosat, capatand o consistenta ca de dulceata. Chiar inainte deservire, i-am adaugat frunzele de coriandru fin tocate.

Intre timp, pieptul de rata a fost scos din cuptor si lasat acoperit inca 10 minute inainte sa-l feliez. O nebunie:


Pe farfurie am montat orezul intr-o conserva fara fund forma rotunda, am adaugat cate jumatate din mango chutney si cate o portie de piept de rata feliat subtire, perpendicular pe fibre, alternand cu felii de mango proaspat. Deasupra orezului am asezat cate 2 felii de mango prajite. Decorat cu fire de coriandru si stropit ca nu m-am putut abitne cu cate 1 lingura de sos din tavita.


Servit cu un vin alb sec, dar plin de aroma, dry muscat mai precis. Nu se vede vinul, ca nu am pahare frumoase :P, dar sper ca juriul sa vada si aprecieze ceea ce e de vazut. Asa nadajduiesc. Daca le-o placea... oooh, ma simt ca bietii concurenti de la master chef! :))

Acesta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul KitchenAid de Martisor.


0

Un comentariu: